Ako si nájsť prácu v Rakúsku - praktické tipy

Zamestnanie v Rakúsku bolo medzi Slovákmi vždy veľmi obľúbené. Nielen že sa vďaka pobytu v cudzine naučíte ovládať nemecký jazyk, ale zárobky sú neporovnateľne vyššie ako na Slovensku. Rakúsko má oproti iným európskym krajinám s vysokými príjmami tú výhodu, že je blízko. Takže ak sa rozhodnete pre prácu v Rakúsku, doma ste za pár hodín, poprípade víkendy môžete tráviť s rodinou a priateľmi na Slovensku.
Rakúsko je teda častou destináciou Slovákov pracujúcich v zahranicí, navyše od 1.5.2011 sa skončilo prechodné obdobie kedy bolo nutné pre isté profesie získať pracovné povolenie. Od 1.5.2011 je rakúsky pracovný trh úplne otvorený a Slováci už nepotrebujú pracovné povolenie.

Povinná registrácia a povolenie na pobyt.

Všetci cudzinci, vrátane Slovákov, ktorí prídu na územie Rakúska sú povinní sa do troch dní od príchodu registrovať na obecnom úrade. Budete musieť nahlásiť adresu pomocou prihlasovacieho lístka (Meldezettel). Každý dostane svoje osobné číslo, ktoré je uvedené v registračnom formulári (Meldebestätigung).
Občania Slovenskej republiky nepotrebujú povolenie na pobyt, ale ak sa chystáte zostať v Rakúsku viac ako tri mesiace, musíte požiadať o povolenie na pobyt pre občanov EU na regionálnom správnom úrade (Lichtbildausweis für EWR-Bürger). Toto povolenie Vám umožní usadiť sa kdekoľvek na území Rakúska.



Praktické tipy
  • rakúske právne predpisy umožňujú uzavrieť pracovnú zmuvu aj ústne. Zamestnávateľ je Vám povinný vystaviť pracovnú kartu, tzv Dienstzettel, ktorá slúži ako doklad o zamestnaní
  • v Rakúsku nie je oficiálne stanovená minimálna mzda. Výška mzdy sa stanovuje v zmluve
  • Dôležitým zdrojom informácii o voľných pracovných miestach sú noviny, ktoré väčšinou majú aj svoju online verziu. (veľa pracovných ponúk nájdete v týchto novinách - Der Kurier, Oberösterreichische Nachrichten, Salzburger Nachrichten, Kleine Zeitung, Vorarlberger Nachrichten)
  • ak chcete požiadať o uznanie kvalifikácie alebo diplomu zo Slovenska, nezabudnite na to, že všetky dokumenty musia byť preložené do nemčiny a úradne overené